onsdag 26 mars 2014

Vinterstolthet!

En himla bra grej här i stan är att man tar vara på det faktum att vi faktiskt har vinter och snö en ganska stor del av året. Istället för att hänga läpp över det och snegla på ställen som inte har lika mycket vinterklimat som oss så gör man något bra av det!

Ett bra exempel är isdjuren i stadsparken som har blivit en riktig tradition. Ett nytt djur dyker upp varje år och man undrar och spekulerar alltid vilket slags djur  det ska bli.
 I år blev det en igelkott.
Tyvärr har vi haft en av de knäppaste vintrar på evigheter med regn och plusgrader så de smälte bort efter bara några ynka veckor. Här kan ni spana in bilder på tidigare isdjur. Fantastiska konstverk varje gång!
En annan superbra grej är isvägarna. Det plogas upp vägar breda som autostrader på isen så att man kan köra långt ut i skärgården. Med bil. Vilken grej alltså. Isen har ju alltid funnits där men inte tanken att man faktiskt kan ploga och märka ut säkra vägar. Framför staden har vi en liten ö, ja inte mer än en liten kobbe egentligen, Gråsjälören, och där finns det vindskydd och grillplatser och bänkar och små stugor med solaltaner och en våffelkiosk som är öppen när vädret är fint. Är det öppet hissar man flaggan så att man kan se det från land. Dit vallfärdar luleborna över isen till fots, spark, skidor, cykel, skridskor eller skoter för att grilla en bit korv och dricka medhavt kaffe och kanske köpa frasiga våfflor med sylt och grädde. Hur mysigt som helst!
Att gå över den milsvida isen i gassande sol är LIVSKVALITET.

Ute på universitetet såg jag häromdagen några studenter som byggde en igloo. Bara sådär.


Det har blivit mer och mer av det här med att utnyttja att vi bor i en vinterstad. Det spirar en slags pirrande gladkänsla över vintern som inte alls alltid funnits här.
Nu skriver jag om Luleås vintergrejor men säkert finns det såna här tendenser även i de andra kommunerna i länet. Tipsa gärna om fina vinteridéer på övriga platser i länet!

Kiruna har ju sitt fantastiska ishotell av världsklass fast det används inte så himla mycket av kirunaborna själva utan det är mer japaner, engelsmän och andra utomsocknes som flyger upp och njuter av det. Däremot har Kiruna en vinterfestival som inte går av för hackor och den inleds med VM i snöskulptur och det är en riktig folkfest då folk går man ur huse för att se alla fantastiska snöskapelser.
Att utnyttja det som är specifikt för en plats eller region är positivt tänkande när det är som bäst. Det finns massor att utveckla och förbättra och det är verkligen på väg. Hela länet har börjat sjuda av stolthet över sitt klimat. Det är precis rätt väg att gå tycker jag!

2 kommentarer:

  1. hej! ett tips om ni vill prova nåt så har genusmaffian feministisk studiecirkel varje onsdag kl 16! genusmaffian.se för mer info + kontaktuppgifter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det finns redan på vår planerade agenda över bra saker att skriva om! Men tack ändå! :)

      Radera