tisdag 25 mars 2014

Vi testar stickcaféet Luleå Knitters.

Om man kliver in  på den centralt belägna Bar-bistron Roasters en måndagkväll kanske allt verkar som vanligt. Ett par kanske sitter och äter middag medan några strögäster tar en kopp kaffe eller ett glas vin. Det är en lugn måndagkväll och rätt så folktomt. Men tar man några rejäla kliv längre in och svänger runt hörnet så ser man plötsligt fullt med folk. Flera bord bredvid varann är upptagna och går man närmare hör man ljudet av klirrande sticknålar. Det är stans stickcafé Luleå Knitters som har stickträff.
Det här har pågått sen september förra året då Lisa Lundholm drog igång verksamheten. Sen dess träffas mellan fem och tjugo stickintresserade över en kopp te eller kaffe varje måndagkväll. Man stickar och pratar och klämmer på garner och ger sticktips. Karin som stickat hela sitt liv berättar att trots att hon trodde att hon kunde allt så har hon fått flera nya tips tack vare de här träffarna.

Jag som hälsar på utan stickning känner efter en stund att sticklusten vaknar trots att jag inte stickat på många år. Det vilar en slags inspirerande stickstämning över hela sällskapet. Lisa berättar att det är några som kommer nästan varje gång medan andra bara dyker upp ibland. Den här måndagkvällen är det två nya som kommit och de verkar redan trivas.
Det vilar ett lugn över den här hörnan av Roasters. Man pratar och skrattar lågmält men sitter också tysta stundtals och hela tiden rör sig händerna över stickorna och garntrådarna glider in i de olika arbetena. Det är sjalar, mössor, tröjor och vantar som tillverkas i olika svårighetsgrader.
En del i sällskapet är riktiga sticknördar som åker på stickläger och har avancerade sticknålskit. Andra "bara stickar".


Lisa berättar att de började på Friends men bytte senare till Roasters där både ljuset och ljudvolymen är bättre. Personalen på Roasters har vant sig vid sina lite udda gäster som fyller borden med nystan och stickmönster.
Alla är välkomna att delta. Det finns bara två regler. Du måste ha med dig ett handarbete, helst en stickning och du måste köpa fika.


Jag har besökt mitt första stickcafé och jag är såld. Att gå på stickcafé en måndagkväll och dricka te är en underbar upplevelse.  Iallafall om man gillar att sticka.

/Pernilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar