söndag 11 maj 2014

Varma vindar sveper över världen.

Känner ni vindarna?
De är varma och mjuka och sveper snart bort de kalla vindarna som blåst upp sig allt starkare de senaste åren.
Det känns som att det är på gång en stark motvind.
En vind mot rasism och hat. En vind som sprider kärlek och hopp.

Jag tror att det vänder snart. Det känns som att de där ljumma vindarna letar sig fram i varje vrå. Överallt känner jag pustar av välvillighet rakt i ansiktet.


I helgen kändes en särskilt varm stark vind i Luleå då massvis med människor satte upp hjärtan utanför stadshuset som en kärleksaktion mot de nazistiska slagord som försökt göra sig hörda i staden.
Nu kanske en del tänker att det där hjälper väl inte. Några fjuttiga pappershjärtan som dagisbarn och stickmostrar hängt upp. Men där tror jag de tänker fel. Det hjälper så in i vassen! För om vi som inte är främlingsfientliga säger det högt och visar det på alla möjliga såna här positiva samlade sätt så kommer det definitivt att påverka i det lilla. Och det är där allt börjar och gror. I det lilla sammanhanget. Vid fikabordet på jobbet, i ungängeskretsen, i familjen, i släkten och framför allt på nätet! Det kommer inte att bli lika lätt att sitta där och vara smygrasist och fälla plumpa kommentarer. Det kommer att bli pinsamt att vara inskränkt om de som inte är det verkar vara både fler och populärare. Smygrasismen finns med idag som ett unket men tyvärr vanligt sällskap. Den som inte håller med orkar inte alltid ta strid varje gång utan sitter tyst när morbror Gunnar säger för femtionde gången Ja såna där vet man ju hur de är! och man tänker obildade gamla gubbstrutt men låter det vara. Men nu kommer de här ljumma vindarna att sippra in överallt och sprida sitt varma budskap och på sikt kommer inte ens den inskränktaste lilla gammelfarfar att känna att det är okej att vara homofob eller rasist eller vad han nu trodde att han var.

Tror ni inte att kärleken övervinner allt?  Även de som tror sig hata invandrare, homosexuella, feminister och alla andra som de tycker inte passar in i deras normtänkande blir nog sugna på att dras in i kärleksbubblan där allt är varmt och gott. Om vi fortsätter att visa att det här är vägen att gå, att det är skönare med varma vindar som räcker till alla så kanske färre och färre dras till den där kylan som dock bjuder på gemenskap men av fel sort. Ingen vill väl egentligen hata? Det mår ingen bra av. Så i min allra naivaste enfald tror jag på såna här krafter som vi fått se mer och mer av. Kärleksaktioner som inte utesluter utan öppnar sina armar för alla som vill vara med.
Och som avslutning på lördagens aktion i Luleå blev Europas framröstning av Conchita en underbar final!
Visst känner ni hur det blåser varmt och gott från alla håll och kanter! Hurra för de varma vindarna!!!

1 kommentar:

  1. Åh vad jag hoppas ni har rätt ! Är så rädd för dom kalla vindarna...

    SvaraRadera